Foder og fødevaresikkerhed

Foder og fødevaresikkerhed - SEGES Projektsitet

Projektets formål er at medvirke til at sikre, at dansk kvæg fodres med sunde og sikre fodermidler, der skaber basis for sunde og sikre mælke- og kødprodukter samt høj produktivitet og dyresundhed.

Der gennemføres en bred screening af foderblandinger, råvaremix og mineralblandinger, der kontrolleres for indhold af næringsstoffer i forhold til deklarationen. De frivillige aftaler om kvægfoder overvåges, og der foretages udredning af aflatoksinindholdet i foder i besætninger, hvis der findes aflatoksin i tankmælk over den fastsatte grænseværdi. I forbindelse med bratte ydelsesfald eller akutte sundhedsproblemer i malke-kvægbesætninger, hvor der er mistanke til kvaliteten af foderleverancer, foretages en udredning af foderets kvalitet og mulig sammenhæng til produktionen. Den mikrobiologiske kvalitet af fuldfoder til malkekøer screenes ved systematisk indsamling af prøver af fuldfoder, der analyseres for aerob stabilitet og mikrobiologisk kvalitet. Effekten af forskellige konserveringsmidler på den mikrobiologiske kvalitet af fuldfoder testes.

 

NIR screening af kraftfoder og råvaremix viser, at blandingerne generelt er retvisende deklareret med hensyn til indhold af råprotein, råfedt, træstof og råaske.
Indholdet af råprotein i årets korn er 14 – 22 gram pr. kg tørstof højere end normalt, mens indholdet af fosfor til gengæld er lavere end normalt.
Undersøgelse af aerob stabilitet og mikrobiologi i fuldfoder stabiliseret med propionsyre, natriumbenzoat, Salvana TMR eller FreshFOSS

© 2021 - SEGES Projektsitet